Brands avvisning av det menneskelige.
et foredrag av Jon Morgan Stokkeland
Arrangør: Institutt for psykoterapi og Litteraturhuset i Stavanger
Gjennom sine dramafigurer hjelper Ibsen oss til å forstå grunnleggende sider ved den menneskelige psyke. Som andre store diktere foregriper han dermed Freud og viser veien til psykoanalysen.
Indad; indad! Det er ordet!
Did går vejen. Der er sporet.
Eget hjerte, – det er kloden,
nyskabt og for Gudsliv moden
Det er presten Brand som sier dette etter møtet med den varme og tenksomme Agnes. Like etterpå får han kalde føtter; kan det komme noe godt ut av det mon tro, å vende blikket innover?
Brand har siden utgivelsen i 1866 hatt en tendens til å vekke helt motsatte reaksjoner blant lesere og publikum. Mens mange tar avstand fra hovedpersonen Brand og opplever ham som en blind fanatiker helt uten evne til medfølelse, ser andre ham som en modig og kompromissløs helt. I dette foredraget leses han som en evnerik, men umoden person som er blitt sittende fast i en grandios og narsissistisk posisjon der han legger egen usikkerhet og svakhet over i andre.
Brand og Peer Gynt er ofte blitt sett på som motsetninger. I dette foredraget foreslås det at de kanskje er mye likere enn de kan fremstå ved første blikk.
Jon Morgan Stokkeland er utdanningsansvarlig overlege og psykoterapiveileder ved Klinikk for psykisk helse voksne på SUS og var i mange år lærer ved Institutt for psykoterapi. Han er Dr. philos. fra 2013 på en avhandling om Klein, Bion og Meltzer.
Stokkeland bruker gjerne psykoanalysen i sin utforskning av litterære verk og karakterer. Han har tidligere utgitt bøkene Den farlige kjærligheten – freudianske lesninger av Ibsen, Shakespeare, von kleist, Garborg og Ponpoppidan og Peer, du lyver – Ibsens Brand og Peer Gynt som veivisere til psykoanalysen.