Med Norsk Faglitterær Forfatter og Oversetterforening arrangerer vi Prosalong med Eirik Kvindesland i samtale med Kristin Aalen.
I 2024 gikk Iran og Israel til direkte angrep på hverandre. Midtøstens to sterkeste militærmakter brukte både raketter, droner og jagerfly. Faren for storkrig i Midtøsten var – og er fortsatt – overhengende.
Hvordan endte Iran og Israel, som lenge var allierte, opp i en av verdens bitreste og kanskje farligste konflikter? Hvordan var forholdet mellom iransk og jødisk kultur, før Iran og Israel oppsto som moderne stater? Og hva betyr den pågående rivaliseringen mellom de to landene for andre land i Midtøsten – og for resten av verden?
Denne boken svarer på nettopp disse spørsmålene. Gjennom bruk av et unikt kildemateriale på persisk og hebraisk, og en inngående kjennskap til de to landenes kulturelle og politiske historie, kaster forfatteren nytt lys over en av vår tids mest brennbare konflikter.
Eirik Kvindesland forklarer hvordan konflikten oppstod, hva den handler om, og hvordan den påvirker verden rundt oss. Et viktig poeng i Kvindeslands bok er at selv om de to landene i dag er bitre fiender, bindes Iran og Israel sammen av historie og kultur. Lenge var de nære allierte, og begge har en felles jødisk historie som er lite kjent for omverdenen. Likevel knives de i dag om å dominere Midtøsten gjennom diplomati, spionasje og hybridkrigføring.
Vel møtt!